Těsně před záletem

Sestaveno, překontrolováno. Čeká se na první let...


A jde se na to

Těsně před startem


Zálet Bel Ami - 27.6.2006

Po cca osmi měsících stavby - ano, tak dlouho trvá stavba tothoto typu letadla, pokud ji realizuje zaměstnaný otec tříletého syna a jednoročních dvojčat s pravidelnými služebními cestami - nastal den D1. D1 proto, že jsem 26.6. vyrazil na první let. Aby případné přistání či pokus o přistání, neskončilo rozlámáním éra, vybral jsem se pochodem na louku, která má rozměry, kde si troufám na zálet i já. Nakonec z toho bylo jen "vyvenčení" modelu, protože vítr se mi nezdál pro zálet přihodný a raději dvakrát měř...

V noci se nad krajem odehrála velmi intenzivní bouře. Blesky téměř hodinu kontinuálně svítily na celé obloze a v pokoji, z odkrytého prostoru Bel Ami to sledovaly i nabité Lipolky a možná přemýšlely, co jsou to ty proudové špičky....

Ale vraťme se k tématu, je den D2. Ráno sleduji povětrnostní situaci a kolem desáté se vydávám s Oliverkem na pochod na louku. Diváky nám dělají tři řidiči traktorů, kteří hodlají obracet, v noci důkladně proprané, seno. Po startu, jak jsem čekal, model zatáčí na jednu stranu, je třeba důkladně zajistit symetrii klapek. Nicméně, zatáčení se dá pro začátek vykompenzovat trimem směrovky. Motor Mega ACn 16/15/7 s 9/6 táhne jak bejk. V kluzu zkouším, co udělají vysunuté klapky. Nic neočekávaného se neděje, model zpomaluje a po potlačení s mírným prosedáním klesá. Klapky zatáhnu, udělám ještě jedno nastoupání a hurá na přistání. Klapky vysunuji tak v 10-ti metrech a pomalu přistávám na posekanou louku. Prima.

Vracíme se zpět, kleště, šroubovák. Klapka posunuta. Znovu jdeme létat, tentokrát už vím do čeho lezu a tak není třeba absolvovat pro Olíka vysilující pochod a spokojíme se s menší loukou na přistání a okolním polem pro vlastní let. Z tohoto startu je i druhá fotografie na stránce, tentokrát nám publikum dělala dvojčata a moje žena, autorka fotografie. Bohužel, ty letové ji tolik nešly a tak musíte zavděk vzít informací, že Bel Ami skutečně létá. Trimu už bylo potřeba méně, ale ještě jednu otočku to bude chtít. Přistání s klapkama je i na menší louce v pohodě a jako do peřinky.

Tak závěr po prvním dnu: je to super, Bel Ami je hodný a pohodový model. Přesně splnil, co jsem do něj vkládal po tu dlouhou dobu stavby.

Valid XHTML 1.0!